TOFULU SALATA TARİFİ





Tofu soya fasulyesinin haşlanarak peynir şeklinde  kestirilerek elde edilen soya fasulyesinin saplarının ezilerek hazırlanmasına verilen isimdir. Çorbalardan tatlılara, yemeklere katılarak bir çok yiyek şeklinde kullanılır.. Japonya, Çin gibi ülkelerde yaygın olarak kullanılır. Ayrıca soya fasulyesi ülkemizde de yetiştirilmektedir. Tatlılarda da kullanılır. Burada anlatacağım tofu salatasını zevkle yiyeceğinize inanıyorum. Hem sağlıklı hemde hafif bir lezzet. Seveceğinize inanıyorum. Denemeniz gereken bir tofu salatası. Dünya mutfaklarında çok kullanılan tofu ülkemizde de yavaş yavaş türk mutfağına da girmeyi başarmıştır. Özellikle anneler çoçuklarına özenerek yaptığı çorbaların içine koyuyorlar. Bence çoçuklar kızartmasını daha çok sevecektir. Herkese tavsiye ediyorum. Bir salata çeşiti olarak yada meze olarak tofu salatasını yapabilirsiniz. Sevgiyle kalın.

İÇINDEKILER

  • 300  gram sert tofu
  • ½ su bardağı tavuk suyu ya da sebze suyu
  • 2 yemek kaşığı soya sosu
  • ½ çay kaşığı şeker
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 2 çay kaşığı susam yağı
  • 1 çay kaşığı mısır nişastası
  • 2 çorba kaşığı zeytin yağı
  • 1 yemek kaşığı kıyılmış zencefil
  • 2 büyük diş sarımsak , kıyılmış,
  • ½ orta lahana , doğranmış (yaklaşık  5 su bardağı doğranmış)
  • 1 kırmızı biber 5 cm uzunluğunda jülyen kesilmiş,
  •  Tuz ve taze öğütülmüş biber
  • ¼ fincan kırılmış ceviz
  •  Porsiyon pişirilmiş pirinç veya kinoa


  • HAZIRLIK



  1. Tofuları uzun uzun kesin.. Küçük bir kapta veya ölçüm kabında,  1 çorba kaşığı soya sosunu, şekeri, sirkeyi ve susam yağı birleştirin. 1 çorba kaşığı küçük bir kaba ayırıp mısır nişastasıyla karıştırın. Çözülene kadar karıştırın. Tüm malzemeleri ayrı ayrı tabağa koyun.
  2. Tencereye ilave edildiğinde bir ya da iki saniye içinde bir damla su buharlaşıncaya kadar yüksek sıcaklıkta 30 cm genişlikteki çelik tavayı ısıtın.Tavaya 1 çorba kaşığı zeytin yağını ekleyin.Tavanın her yerine yağı yayın.Sonra tofuları ekleyin altın sarımtırak olana kadar yaklaşık 3 dk pişirin. 1 çorba kaşığı soya sosu ekleyin, tofuyla birlikte birkaç saniye karıştırın ve bir tabağa aktarın.
  3. Tekrardan tavaya  yağ ekleyin. İçine sarımsak ve zencefil  ve karıştırmaya devam edin. 10 saniyeden fazla bekletmeyin. Kırmızı biberi 1 dakika kadar veya yumuşamaya başlayıncaya kadar karıştırın.  lahana ve ceviz ilave edin. Bir dakika karıştırın, tadına tuz ve biber ekleyin ve hafifçe yumuşayıncaya kadar 1-2 dakika daha karıştırın.  Ayırdığımız cevizleri ve  soya sosu karışımını karıştırın ve hemen buharlaşıncaya kadar bir dakika daha karıştırın. Mısır nişastası karışımında karıştırın ve malzemeler hafifçe sertliği geçinceye kadar kızartın. Ocağı kapatın. Kinoa veya pilav ile servis yapın. Afiyet olsun.
  4. Tofulu salata nasıl yapılır

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.