HARİRA ÇORBA (FAS ÇORBASI) TARİFİ

Kuru baklagiller (mercimek, nohut, fava fasulyesi) ile yapılan, lezzetli bir Fas çorbası olan Harira, geleneksel olarak kuzunun et suyu ile pişirilir. Ramazan ayı süresince orucunu açmak için genellikle yenilebildiği gibi, yılın geri kalanında da servis edilir. Çorba,  ertesi gün tadarken buzdolabında koyulaşabilir. Isıtırken  su veya et suyu katarak çoğaltabilirsiniz. Harira (Fas) çorbasını denemelisiniz.  Bu çorbayı tavsiye ediyorum. Eviniz baharat kokularıyla dolacak. Sevgiyle kalın.

MALZEMELER




  • 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı ya da tereyağı
  • 1 büyük soğan , ince doğranmış, yaklaşık 2 su bardağı
  • 4 sarımsak kıyılmış,
  • 1 yemek kaşığı kuru zencefil
  • 1 ½ çay kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı zerdeçal
  • 1 çay kaşığı toz kimyon
  • ¼ çay kaşığı kırmızı biber
  • ½ çay kaşığı ufalanmış safran
  • 1  (7.62 cm) adet kabuk tarçın veya 1/4 çay kaşığı tarçın
  • 4 su bardağı olgun doğranmış domates ,konserve
  • 2 yemek kaşığı doğranmış kereviz yaprağı
  • 2 yemek kaşığı doğranmış kişniş
  •  Tuz
  • 1 su bardağı siyah yada kahverengi mercimek , 
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek , durulanır
  • 1 su bardağı kuru soyulmuş iri bakla (veya yerine 1 su bardağı kuru nohut)
  • ¼ kiloluk saç makarna veya erişte 3 cm parçalara bölünür,
  •  



















HAZIRLanışı

  1. Orta-yüksek sıcaklıkta zeytinyağını büyük, tencereye koyun. Soğan ilave edin ve karıştırın, yumuşamış ve hafif renkte olana  kadar karıştırın. Sarımsak, zencefil, biber, zerdeçal, kimyon, safran ve tarçın karıştırın. Yaklaşık 2 dakika daha pişirin.
  2. Domates, kereviz yaprakları, tempolu bir şekilde kaynatın. Karışım biraz kalınlaşıncaya kadar pişirin, Yaklaşık 5 dakika sonra bir çay kaşığı tuz, kahverengi mercimek, kırmızı mercimek ve soyulmuş baklaları ekleyin. 8 bardak su ekleyin. Kaynatmaya başlayın.
  3. Çorbayı 30 dakika kaynatın,  tuzunu ayarlayın. Baklagilleri yumuşak ve kremalı olana kadar nazik bir kaynatmayla 1 saat kadar pişirin.Çorbanın çok pütürlü olmasını önlemek için zaman zaman daha fazla su eklemek gerekebilir.  (Her su eklenmesiyle tuz tadın ve ayarlayın.)
  4. Servis etmeden önce makarna ekleyin ve 2-3 dakika pişirin. Küçük kaselere çorbayı koyun ve yanına sıkmak için limon dilimlerini yerleştirin. Üzerine taze kişniş parçalarını serpiştirin. Harira çorbamız servise hazır. Afiyet olsun..
  5. Harira(Fas) çorbası nasıl yapılır

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.