ŞAMBALİ TATLISI TARİFİ
Şambali tatlısının genelliklere tarifleri birbirine benzer. ok yumuşak olmasını istemiyorsak unu az olmalıdır. Fırında üzerinin iyi kızartılması lazımdır. Sevgiyle kalın.
Malzemeler
- 500 gr. irmik
- Yarım su bardağı un
- 1 su bardağı şeker
- 1,5 su bardağı yoğurt
- Yarım paket kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı vanilya
- tepsiye yağlamak için bitkisel yağ
Üzeri İçin:
- 15-20 adet badem yada fıstık
Şerbeti İçin:
- 4 su bardağı şeker
- 3,5 su bardağı su
- 3-4 damla limon suyu
- İrmik un, şeker ve vanilyayı bir kaba alıp karıştırın. Bir çay kaşığı kabartma tozunu ilave edin.
- Üzerine 1,5 bardak yoğurdu ekleyin.
- Tüm malzemeyi 2 dakika kadar karıştırın ve yağlanmış orta boy tepsiye üzerini bastırarak yayın. Spatulayla düzeltin. İstediğiniz şekilde şambalileri kesin. Her kesilmiş şambalinin üzerine fıstıkları yerleştirin.
- Fırına sürüp 180 derecede pişirmeye başlayın. Üzeri kızarmaya başlayıncaya kadar kızartın..
- Şambali fırında pişerken şerbeti hazırlayın. Şerbet malzemelerini bir tencereye alıp ocağa koyun.
- Yüksek ateşte yaklaşık 20 dk kaynatın.Koyu kıvamlı oluncaya kadar kaynatın..
- Şambaliyi fırından alıp dilimlediğiniz yerlerin üzerinden bıçakla yeniden dilimleyin. Şambalinin sıcaklığı geçmeden, şerbeti üzerine dökün. Yani şambali çok sıcak, şerbet orta sıcaklıkta olacak.
- Şambaliyi dinlenmeye alın.
- Şambali bu şekilde en az 3 saat kadar beklemelidir. 1 tam gün bekleyen şambali çok daha lezzetli olur.
- Afiyet olsun...
HAZIRLANIŞI
Hiç yorum yok: