ŞAMBALİ TATLISI TARİFİ


Şambali tatlısının genelliklere tarifleri birbirine benzer. ok yumuşak olmasını istemiyorsak unu az olmalıdır. Fırında üzerinin iyi kızartılması lazımdır.  Sevgiyle kalın.

 Malzemeler

  • 500 gr. irmik
  • Yarım su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 1,5 su bardağı yoğurt
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı vanilya
  • tepsiye yağlamak için bitkisel yağ
Üzeri İçin:
  • 15-20 adet badem yada fıstık

Şerbeti İçin:
  • 4 su bardağı şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • 3-4 damla limon suyu

  • HAZIRLANIŞI
    • İrmik un, şeker ve vanilyayı bir kaba alıp karıştırın. Bir çay kaşığı kabartma tozunu ilave edin.
    • Üzerine 1,5 bardak yoğurdu ekleyin.
    • Tüm malzemeyi 2 dakika kadar karıştırın ve yağlanmış orta boy tepsiye üzerini bastırarak yayın. Spatulayla düzeltin. İstediğiniz şekilde şambalileri kesin. Her kesilmiş şambalinin üzerine fıstıkları yerleştirin.
    • Fırına sürüp 180 derecede pişirmeye başlayın. Üzeri kızarmaya başlayıncaya kadar kızartın..
    • Şambali fırında pişerken şerbeti hazırlayın. Şerbet malzemelerini bir tencereye alıp ocağa koyun. 
    • Yüksek ateşte yaklaşık 20 dk kaynatın.Koyu kıvamlı oluncaya kadar kaynatın..
    • Şambaliyi fırından alıp dilimlediğiniz yerlerin üzerinden bıçakla yeniden dilimleyin.  Şambalinin sıcaklığı geçmeden, şerbeti üzerine dökün. Yani şambali çok sıcak, şerbet orta sıcaklıkta olacak.
    • Şambaliyi dinlenmeye alın.
    • Şambali bu şekilde en az 3 saat kadar beklemelidir. 1 tam gün bekleyen şambali çok daha lezzetli olur.
    • Afiyet olsun...
      şambali tatlısı nasıl yapılır

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.