ŞEKERPARE TATLISI TARİFİ

Şekerpare nasıl yapılır merak ediyorsanız ölçüleri tam olan tarifimi yazıyorum. Şekerpare ben yıllar öncesi gördüğüm gibi yapıyorum. Eski yıllarda yediğiniz şekerpareleri hatırlayacaksınız. Bazen pastanelerde beyaz renkte yapılan tatlının şekerpare olduğunu düşünmüyorum. Şekerpare tatlısı irmikle olur. Unla irmik dengeli olmalıdır. İrmik fazla olursa şambali tadını verir. Yalnız şekerparenin içinde yumurta sarısı olmamalıdır. Yumurtanın sarı üzerine sürülmelidir. Püf noktası içinde yumurta sarısı olmamasıdır. Ama öyle olmaz ki demeyin. Birkezde benim tarifimi yapın. İşte o zaman farkı anlayacaksınız.Artık eskiden yediğimiz tatları bulmak zor oluyor. Bu tarifte kendinizi çoçukluğunuzda hissedeceksiniz. O kadarda zor değil. çok basit bir tarifi var. Üzerine ister badem ister fındık koyun. Yanlız fındıklı daha lezzetli oluyor. Sevdiğiniz lezzetleri yapmaktan vazgeçmeyin. sevdiklerinize yapın. Çünkü sevdikleriniz mutlu olunca sizde mutlu oluyorsunuz. Çoçuğunuzun tekrardan istemesi müthiş birşey.. Bence çoçuklar çok seviyor bu tatlıyı. Tatlı yapmanın inceliklerini size bıkmadan usanmadan yazacağım. Tariflerimin ince ayrıntılarını dahi paylaşacağım. Çünkü hayat paylaşınca güzel. Sevgiyle kalın.

MALZEMELER

  • 1 kahe fincanı irmik (büyük) 
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 kahve fincanı pudra şekeri
  • 1 adet yumurta beyazı
  • Üzeri için yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • Aldığı kadar un
ŞERBETİ İÇİN

  • 3 bardak şeker
  • 4,5 bardak su
  • yarım limon
HAZIRLANIŞI

Şerbeti ilk önce hazırlayalım. İlk önce derin bir tencereye şekeri katın. Sonra üzerine suyu ilave edin.
Şerbeti kısık ateşte kaynaması için ocağa koyun.25-30 dk kaynatın. Yavaş yavaş kaynarken, şekerpareleri hazırlayacağız. Şerbetin altını kapatın ve içine limonu 4 damla damlatın, Beklemeye bırakın. Biraz şerbetimiz ılık olacak. Yani soğuk olmayacak. Eğerki soğumuşsa biraz ısıtıp öyle dökün.
Bir kaba yumurta beyazını koyun. içerisine kabartma tozu, vanilya ve pudra şekerini ilave edin. Bir çırpıcıyla iyice karıştırın. Yumurta beyazı beyaz ve köpüklü şeffaf olana kadar karıştırın. Karışımın içine irmik katın ve karıştırın. Sonrada tereyağı katın. Tereyağdan sonra unu yavaş yavaş ilave edin. Tereyağ eriyinceye kadar yoğurun. Un yeterli kıvama gelinceye kadar yoğurun. Fırını 250 dereceye getirin. Fırın tepsisine fırın kağıdı koyun. Kurabiye hamuru şeklini aldığında hamurunuz; yuvarlak yuvarlak küçük köfte şeklinde yapın. Şunu unutmayınki fırında şekerpare tatlınız pişince şişecektir. Şekerpareleri fırın tepsisi üzerine dizin. Şekerpare tatlınızın üzerine yumurta sarısını sürün. Sonra şekerparelerin üzerine birer fındık yerleştirin. Fındıklar tam ortasında olmalıdır. Fındıkları biraz bastırın. Artık şekerpareleri fırına sürebilirsiniz. 8-10 dk yaklaşık pişiyor. Üzeri kızarınca fırından çıkarın.
Şekerpareleri biraz derin sunum tabağına alın. Üzerine kepçe yardımıyla şerbeti yavaş yavaş dökün. Sonra şerbetini çekmesi için dinlenmeye bırakın. Artık şekerpare tatlınız hazır ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Şekerpare tatlısı tarifi

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.