KURU KÖFTE TARİFİ
Köfteler genellikle hızlı ve kolay yemektir.
Çocukların en çok sevdiği yemektir.
Ama sert köfteleri çocuklar yerken zorlanabilir.
Kullandığınız kıymanın yağlı olmasını isteyin. Unutmayınki
etin kendisi kadar yağı da faydalıdır.
Eğer ki yağsız bir kıymanız varsa
içine bol soğan koyarsanız biraz yumuşak olmasını sağlarsınız.
Köftelerin içine ekmek kırıntısı hep koyarız.
Köftelerin dağılmaması için tutucu bir yumurta ilave edildiğinde,
mutlaka ekmek kırıntısı da eklenmelidir.
Köfte yapmayı bir çok kişi bilse de yeni yemek yapmaya
başlayanlar için tarifini anlatmak istedim. Kuru köfteyi ana yemek olarak
yapabilirsiniz. Et yemekleri bölümünden başka et yemeği tariflerine de bakabilirsiniz.
Sevgiyle kalın.
Çocukların en çok sevdiği yemektir.
Ama sert köfteleri çocuklar yerken zorlanabilir.
Kullandığınız kıymanın yağlı olmasını isteyin. Unutmayınki
etin kendisi kadar yağı da faydalıdır.
Eğer ki yağsız bir kıymanız varsa
içine bol soğan koyarsanız biraz yumuşak olmasını sağlarsınız.
Köftelerin içine ekmek kırıntısı hep koyarız.
Köftelerin dağılmaması için tutucu bir yumurta ilave edildiğinde,
mutlaka ekmek kırıntısı da eklenmelidir.
Köfte yapmayı bir çok kişi bilse de yeni yemek yapmaya
başlayanlar için tarifini anlatmak istedim. Kuru köfteyi ana yemek olarak
yapabilirsiniz. Et yemekleri bölümünden başka et yemeği tariflerine de bakabilirsiniz.
Sevgiyle kalın.
İÇINDEKILER
- 3 sarımsak kıyılmış ,
- ekmek kırıntısı (isteğe göre)
- 1 ¼ çay kaşığı iri deniz tuzu bir tutam
- 1 kiloluk kuzu kıyması
- 2 çay kaşığı kimyon
- ½ çay kaşığı sıcak sos ,
- Karabiber , tat
- ½ çay kaşığı köfte baharatı
- 1 yeşil soğan kıyılmış,
- 2 yemek kaşığı ince doğranmış maydanoz
- Zeytinyağı tavayı yağlamak için,
- ¼ bardak yoğurt
- ¼ fincan tahin
- Taze limon suyu ,
- 1 adet yumurta
HAZIRLIK
- Fırın rafı ile ısıtma pili ısı kaynağının 3 inç altına yerleştirilir.
- Bir havanda, sarımsak ve bir tutam tuz ile sarımsakları iyice ezin.. Sarımsak yarısını büyük bir kaba koyun ve kuzu kıyması, 1 çay kaşığı tuz, kimyon, köfte baharatı, karabiber, soğan ve 1 çorba kaşığı maydanoz ekleyin. En son içine 1 adet yumurtayı ekleyin. Ekmek kırıntılarını içine katın. Hepsini birleştirmek için iyice karıştırın.
- Kuzu kıymasını küçük yuvarlak şeklinde köfte haline getirin ve yağlanmış ağızı kenarlı bir fırın tepsisine yerleştirin. Köftelerin en az 2,5 cm aralıklı olduğundan emin olun. Fırın tepsisini fırına koyun. Köfteleri yaklaşık 8-10 dakika köftelerin üstü; kızarana kadar hafifçe pembe oluncaya kadar pişirin.
- Küçük bir kase çıkarın. İçine, yoğurt, tahin, ayırdığımız sarımsak , 1/4 çay kaşığı tuzu ve limon suyunu bir araya getirin. İyice karıştırın.
- Pişmiş köfteleri servis tabağına tek tek aktarın ve isterseniz tahinli sos ve ekstra sıcak sos ile servis yapın. Geriye kalan maydanozla köftelerin üzerini süsleyin. Tahinli sosu küçük sos kasesine koyarak ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok: